(با رویداد، کسبوکارتان را رونق دهید!)
اگر کسب و کار نوپا و جدیدی دارید و دنبال راهی برای معرفی خود به بازاری هستید که رقبای قدیمی و بزرگی در آن حضور دارند، اگر محصول و خدمت جدیدی دارید که میخواهید به شکل تأثیرگذاری آن را به بازار معرفی کنید، اگر در نظر دارید تکانی به وضعیت شرکت بدهید تا از حالت رکود خارج شده و محصولات و خدمات شما دوباره مورد استقبال مشتریان قرار گیرد، و دهها اگر و امای دیگر که همگی به ظاهر شدن شما در میان رقبا و جذب مشتریان به سمت شما ارتباط دارد، باید بدانید که استفاده از استراتژیهای بازاریابی بهروز و کارآمد، اولین و اصلیترین قدم برای شروع است. برای این که خودتان را در دنیای پرهیاهوی و پرشتاب کسبوکارها نشان دهید، نیاز به خلاقیت و سرعت عمل در بازاریابی دارید!
بازاریابی چیست؟
بازاریابی مجموعه روشها، فرایندها و تاکتیکهایی است که از سوی شرکتهای تولیدی/خدماتی برای ارائه و معرفی محصولات و خدمات یک برند خاص به مشتریان بالقوه و بالفعل استفاده میشود و شامل برنامهریزی، اجرا و کنترل فرایندهای مورد استفاده در معرفی و ارائه محصول/خدمت است؛ در حین این معرفی، مشتریان بالقوه و فعلی برای خرید و استفاده از محصولات/خدمات برند شما تشویق و ترغیب میشوند. به همین جهت استراتژیهای بازاریابی بر اساس ویژگیهای محصول/خدمت موردنظر، اهداف برنامهریزی شده شرکت، شخصیت برند و نیاز شرکت و مشتری (اعم از شرکت یا افراد) انتخاب میشوند. با توجه به این موضوع میتوان به سادگی نتیجه گرفت که استراتژیهای بازاریابی اثرگذار و کارا برای هر تجارت و کسبوکار متفاوت است و انواع مختلفی از استراتژیهای بازاریابی میتوانند به صورت همزمان مورد استفاده قرار گیرند.
از آنجایی که اغلب استراتژیهای بازاریابی هزینههای زیادی را برای شرکتها به همراه دارند، برنامهریزی دقیق در این خصوص و در عین حال رصد و بررسی اثرگذاری روشهای انتخاب شده در افزایش مشتریان، ماندگاری مشتریان و بالتبع آن افزایش درآمد شرکت شما، بسیار مهم است.
چگونه استراتژی بازاریابی مناسب را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب استراتژی بازاریابی مناسب باید در اولین قدم مخاطبان محصول/خدمت مورد نظر خود را شناسایی کنید؛ در مرحله دوم باید از دیدگاه روانشناسی اثر استراتژی بازاریابی انتخاب شده را بر روی رفتار مخاطبان یا به عبارت بهتر مصرفکنندگان، پیشبینی کنید، در مرحله سوم استراتژی انتخاب شده را پیادهسازی کنید و در مرحله چهارم و به صورت مداوم، از مخاطبان و تغییرات مالی حاصل شده بازخورد بگیرید و با استفاده از آمار جمعآوری شده و تحلیل دادهها، اثرگذاری روش انتخاب شده را بسنجید و آن را با پیشبینی خود مقایسه کنید. سپس بر اساس تحلیلهای انجام شده، در خصوص ادامه روند و/یا تغییر آن تصمیمگیری کنید. این را به خاطر داشته باشد که بازاریابی موفق نیازمند رصد مداوم، تحلیل دقیق و انجام تغییرات خلاقانه، سریع و اثرگذار است تا بتواند به موفقیت بیش از پیش شرکت/برند شما کمک کند.
توجه داشته باشید که استفاده از اطلاعاتی که در گذشته در مورد مخاطبان هدف و بازخورد آنها جمعآوری کردهاید برای شروع کار مناسب هست ولی کافی نیست؛ شما نیاز دارید که اطلاعات خود را از مخاطبین احتمالی و رفتار آنها در مورد عملکرد خود به روز کنید تا بتوانید برنامهریزی و پیشبینیهای دقیقتر و مؤثرتری داشته باشید. در این زمینه استفاده از شبکههای اجتماعی، نظرسنجی و برگزاری رویداد ابزارهای مفیدی هستند.
استراتژی بازاریابی رویداد محور یا تعاملی چیست؟
استراتژیهای بازاریابی مختلفی به صورت آفلاین و آنلاین وجود دارند که با شناخت صحیح آنها و همچنین درک صحیح از مخاطبان و بازار هدف خود، میتوانید بهترین روشهای بازاریابی را انتخاب کنید و سهم بیشتری از بازار را به دست آورید. بازاریابی رویدادی یکی از این استراتژیهاست. به زبان ساده، بازاریابی رویدادی ابزارها، تکنیکها و کانالهایی هستند که شما استفاده میکنید تا پیام خود را به شرکتکنندگان در یک رویداد برسانید و امیدوار باشید که پیام شما توسط آنها دریافت شده است. در تعریف رویداد باید گفت که یک رویداد برنامهای است که به دلایل و اهدافی خاص، گروهی از افراد یا شرکتها را کنار یکدیگر جمع میکند و در نتیجه میتواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم فرصتی برای بازاریابی و توسعه تجربه محصول/خدمت شما برای یک جامعه هدف مشخص باشد.
سمینارها، همایشها، نمایشگاهها، وبینارهای آنلاین، نشستهای صنعتی و تخصصی، کنسرتها، مراسم ملی – مذهبی، مناسبتهای وابسته به مشتری، تغییر مدیریت در کسبوکار مشتری و … همگی رویداد محسوب میشوند و فرصتی برای ارائه برند شما خواهند بود. علیرغم نوع رویداد انتخابی، میتوان گفت بازاریابی رویداد محور یکی از بهترین راهها برای فروش و افزایش ROI (بازگشت سرمایه) است.
بازاریابی رویداد محور چه ویژگیها و مزایایی دارد؟
بازاریابی رویدادی بسیار اثرگذارتر از بازاریابی مستقیم و سنتی (نظیر اخبار، تراکت و بیلبورد) است و در عین حال میتواند کم هزینهتر از آن باشد. در بازاریابی رویدادی با استفاده از ابزارهای خلاقانه و سرگرمکننده در کنار ارتباط چهره به چهره با مشتری، ذهنیتی ماندگار از برند شما در ذهن مخاطب شکل میگیرد. ارائه نمونه محصولات رایگان، بنهای تخفیف خرید، آموزش رایگان در خصوص محصول/خدمت یا موضوعات کاربردی مرتبط، انجام مسابقات جذاب و ساده و ایجاد مسیرهای ارتباطی برای تعامل بیشتر با مشتری پس از رویداد، به خصوص از طریق شبکههای اجتماعی، از جمله فعالیتهایی است که سبب اثرگذاری بیشتر و بهتر بازاریابی رویدادی خواهند شد.
بازاریابی رویدادی با توجه به فضای رویداد، گروه خاصی از مخاطبان را مدنظر قرار میدهد و سبب افزایش تعامل مشتری با برند شما میشود. در این استراتژی، مشتریان اعم از افراد و شرکتها، در محیطی دوستانه و تعاملی با برند شما آشنا میشوند و در نتیجه بیشتر به برند شما اعتماد خواهند کرد. در نتیجه افزایش تعامل با مشتری و افزایش اعتماد، افزایش مشتری و همچنین افزایش وفاداری و حفظ مشتری نیز اتفاق خواهد افتاد. مشتریان وفادار بهترین تبلیغکننده برای برند شما خواهند بود.
اصول اولیه به کارگیری استراتژی بازاریابی رویداد محور چیست؟
موفقیت در یک بازاریابی رویدادی منوط به شناسایی صحیح مخاطبان هدف، نیازهای آنان و ایجاد فضایی است که در ذهن مخاطبان ماندگار شود. در فرایند ارائه محصول به مخاطب، باید زمینه تجاربی را برای مخاطبان ایجاد کنید که شرکتکنندگان آن را به خاطر سپرده و حس مثبت و خوشایندی نسبت به آن داشته باشند. ایجاد یک رویداد کوچک درون رویداد، مانند مسابقه، میتواند جالب توجه باشد. با توجه به این دو نکته میتوان نتیجه گرفت که استراتژی حضور و ارائه در رویدادهای مختلف، باید متفاوت باشد چرا که مخاطبان هر رویداد و فضای تعاملی در آن نیز تحت تأثیر نوع رویداد است.
نکته بعدی، هماهنگی اهداف مورد نظر شرکت یا برند با رویداد است. استراتژی بازاریابی رویدادی را به نحوی انتخاب کنید که با اهداف مدنظر شما و همچنین شخصیت برند شما همخوانی و هماهنگی داشته باشد و در مسیر آن باشد. این موضوع در انتخاب رویداد تا نحوه حضور در رویداد و تعامل با مخاطبان بسیار مهم است.
اثرگذاری هرچه بیشتر رویداد، مستلزم یک برنامهریزی دقیق و اصولی است؛ بنابراین قبل از حضور در رویداد، وضعیت موجود و مخاطبان بالقوه خود را بشناسید، ذهنیت خوبی در مخاطبان بالقوه ایجاد کنید و برای حضور در رویداد، در آنها انگیزه ایجاد کنید.
مراحل مختلف طراحی یک برنامه بازاریابی رویداد محور چیست؟
طراحی یک رویداد منسجم و هدفمند، نیازمند دنبال کردن یک فرایند برنامهریزی شده است که مراحل مختلفی دارد، این مراحل به صورت کلی به سه دسته زمانی تقسیم میشوند: قبل از رویداد، در حین رویداد و پس از رویداد.
قبل از رویداد باید وضعیت موجود و رقبای خود را آنالیز کنید، جامعه هدف خود را مشخص کنید، نوع رویداد، اهداف اصلی و اهداف جزئی رویداد و شاخصهای ارزیابی را تعیین کنید، بودجهبندی رویداد و استراتژی فروش بلیطهای رویداد (در صورتی که حضور در رویداد شما نیاز به تهیه بلیط داشته باشد) را مشخص کنید، کانالهای بازاریابی و تبلیغاتی مناسبی را انتخاب کنید تا بتوانید برگزاری رویداد را به اطلاع مخاطبان خود برسانید و آنها را به حضور و مشارکت در رویداد ترغیب کنید، استراتژیهای همکاری، مشارکت و اسپانسرهای مورد نیاز خود را در بخشها مختلف مشخص کنید، فرایند تعامل و ارتباط عمومی را طرحریزی کنید، سخنرانان، سفیران و مدعوین کلیدی را تعیین کنید، فرایند اجرایی را مشخص کنید و نیروی انسانی، تأمینکنندهها و تجهیزات مورد نیاز را مهیا کنید.
همه اینفعالیتها را قبل از رویداد نهایی کنید؛ در نظر داشته باشید که انجام هر یک از این فعالیتها، مستلزم تبدیل کردن آنها به کارهایی مشخص است؛ بنابراین کارهای اصلی و زمانبندی انجام آنها را تعیین کنید، تاریخهای مهم و ضربالعجلهای اصلی را مشخص کنید، مسئول هر کار را تعیین کنید، بخشی را برای تعیین وضعیت هر کار و اظهار نظر مسئول و هماهنگکننده در خصوص کار انجام شده در نظر بگیرید، این اطلاعات را در یک فایل اکسل یا نرمافزارهای مدیریت کار وارد کنید و در اختیار مسئولان کارها قرار دهید و به صورت مداوم گزارش آنها را دریافت کنید تا بتوانید بر روی انجام فعالیتها نظارت داشته باشید.
اما در حین رویداد، فرایند تعاملی و اجرایی را با کمک نیروهای مجرب و آموزشدیده انجام دهید، حضور مخاطبان را رصد کنید و اطلاعات مخاطبان حاضر را بر اساس برنامهریزیها، جمعآوری کرده و وارد سیستم کنید تا ارزیابیهای اولیه را طی رویداد انجام دهید، گزارشهای آنلاین رویداد خود را نیز از طرق مختلف منتشر کنید.
پس از رویداد، محتوای ارزشمند ارائه شده در طی رویداد را به مرور و از راههای مختلف منتشر کنید، اطلاعات جمع شده باقیمانده را وارد سیستم کنید، نظرات، پیشنهادات و انتقادات مخاطبان حاضر در رویداد را با ارسال یک ایمیل یا نظرسنجی پرسوجو کنید، اثر برگزاری رویداد را در بازدید از سایت و شبکههای اجتماعی، تعداد اعضای سایت و شبکههای اجتماعی و میزان فروش کالا/خدمات خود تحلیل کنید و از تحلیلهای انجام شده برای ادامه و/یا تغییر روند خود استفاده کنید.
چطور وضعیت موجود را برای این استراتژی بشناسیم؟
قبل از برنامهریزی یک رویداد برای کسبوکار خود، ابتدا باید وضعیت موجود را ارزیابی کنید. این ارزیابی در سه سطح قابل انجام است: خودتان، اتمسفر و محیط رویداد و رقبا! در سطح شرکت، شما باید با شناخت دقیق و کاملی که از چشمانداز و مأموریت شرکت خود دارید، نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدهای احتمالی در زمینه برگزاری رویداد را شناسایی کنید (آنالیز SWOT)؛ مثلاً داشتن تجربه قبلی در برگزاری رویداد نقطه قوت شما محسوب میشود ولی وجود رقبای تجاری زیاد یک تهدید محسوب میشود. استفاده از دادههای آماری شرکت که در قبل جمعآوری شده است، میتواند به شما در این زمینه کمک میکند.
در خصوص اتمسفر رویداد باید نقاط مثبت و منفی در خصوص زمان و مکان برگزاری رویداد خود را در نظر بگیرید، رویدادهای مشابه برگزار شده را بررسی کنید و وجوه تمایز آنها را با رویداد خود مشخص کنید، میزان هزینه مورد نیاز را تخمین بزنید و بررسی کنید که چه راههای جدیدی برای برگزاری رویداد وجود دارد که میتواند ارزش رویداد و به تبع آن استقبال و تأثیرگذاری رویداد شما را افزایش دهد.
در زمینه رقبا، باید رقبای اصلی و مستقیم و رقبای غیرمستقیم خود را شناسایی کنید، عملکرد آنها را در برگزاری رویداد (زمان، مکان، هزینه و …) بررسی کنید، نقاط قوت و صعف آنها را در برگزاری رویداد بسنجید و در صورت امکان از تجربیات کلیدی آنها استفاده کنید. بررسی عملکرد همتایان بینالمللیتان نیز ایدهها و راهکارهای جدیدی را به شما ارائه خواهد داد.
علاوه بر اینها، شما میتوانید با یک فراخوان، نظر مشتریان فعلی و مخاطبان بالقوه خود را در زمینه برگزاری رویداد، پیشاپیش پرسوجو کنید و ایدهها و پیشنهادات آنها را دریافت کنید. این کار شناخت شما را نسبت به مخاطبان به روز میکند و باعث میشود تصمیمات دقیقتری بگیرید. از طرفی انگیزه مخاطبان شما را برای حضور در رویداد نیز افزایش میدهد و اثرگذاری آن را بالا میبرد. رصد بازار نیز میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد.
سطح این ارزیابیها و میزان اطلاعات مورد نیاز شما، به هدف شما از برگزاری رویداد بستگی دارد.
چگونه برای بازاریابی رویدادی هدفگذاری کنیم؟
میدانید که اهداف اصلی شرکت اغلب کلی بوده و در مورد چیستی هستند نه چگونگی و جهت اصلی حرکت شرکت را نشان میدهند؛ ولی اهداف جزیی، متفاوت از اهداف کلی و اصلی تعریف میشوند و مسیر رسیدن به اهداف اصلی را آسان و هموار میکنند. هر فعالیتی در شرکت شما با توجه به اهداف جزئی مشخصی انجام میشود. این اهداف جزئی یا همان ریزاهداف باید چند ویژگی داشته باشند: در راستای هدف اصلی شرکت طراحی شوند، مشخص و واضح باشند، ساده باشند، واقعی باشند، در یک محدوده زمانی مشخص قابل دستیابی باشند و قابل ارزیابی و سنجش باشند تا بتوانید میزان پیشرفت خود را در راستای اهداف اصلی شرکت مورد بررسی قرار دهید.
رویدادها نیز برای رسیدن به هدف یا اهداف خاصی برگزار میشوند. اهداف رویداد باید علاوه بر تمام ویژگیهای اشاره شده، چند ویژگی دیگر نیز داشته باشند: خلاقانه باشند، در راستای نیاز مخاطبان باشند، برای شرکتکنندگان ارزشمند باشند و پیام شرکت شما را مستقیم و واضح به مخاطبان انتقال دهند. از آنجایی که رویدادها حول مخاطبان شکل میگیرند، در نتیجه اصلیترین بخش در هدفگذاری برای برگزاری یک رویداد، شناسایی مخاطبان هدف و ویژگیهای آنهاست؛ اطلاعاتی که در این زمینه مفید هستند به صورت کلی عبارتند از: اطلاعات فردی (نظیر جنسیت، سن، مکان زندگی، تحصیلات و …)، محرکهای احساسی، بازار مصرف (چه چیزی میخرند، چه چیزی و به چه شکلی مطالعه میکنند، چه چیزی تماشا میکنند و با چه ابزاری، چه چیزی گوش میدهند و از چه بستری برای گوش دادن استفاده میکنند، با چه وسیلهای به محل کار خود میروند و …)، شبکههای اجتماعی و تبلیغاتی مورد مصرف، چه چیزهایی را جستجو میکنند و در مورد رویداد شما چه چیزهایی میپرسند؟
مسلماً همه این اطلاعات برای شما مفید نخواهد بود؛ نوع و میزان اطلاعات موردنیاز شما از مخاطبان بالقوه، به نوع محصول/خدمت برند شما و مهمتر از آن، نحوه دسترسی به این اطلاعات بستگی دارد.
به چه منابعی برای پیادهسازی بازاریابی رویداد محور نیاز داریم؟
منابع مورد نیاز شما برای برگزاری یک رویداد در چند دسته کلی قرار میگیرند: منابع اطلاعاتی، منابع مالی، کانالهای بازاریابی، منابع انسانی، منابع مشارکتی و تأمینکنندهها.
با توجه به بحثهای قبلی، میتوان گفت اولین و اصلیترین منبع اطلاعاتی مورد نیاز شما برای برگزاری رویداد، دستیابی به بانک اطلاعات مخاطبان هدف است. این بانک اطلاعاتی از راههای مختلفی قابل دستیابی است: فرمهای مشتریان شما که در رویدادها و فروشهای قبلی جمعآوری شده است، کاربرانی که در سایت شما ثبتنام کردهاند یا خبرنامههای شما را دریافت میکنند، اعضای شبکههای اجتماعی برند شما و در نهایت شرکتها، سازمانها و سایتهایی که اطلاعات مخاطبان هدف را در گروهبندیهای مختلف در دست دارند و میتوانند آنها را در اخنیار شما قرار دهند.
در خصوص منابع مالی باید بین بودجه موجود برای برگزاری رویداد و هزینههای رویداد تناسب وجود داشته باشد؛ این هزینهها شامل هزینههای تبلیغات، طراحی، اجرای رویداد، تولید و توسعه محتوای مورد نیاز، تهیه گزارش و مانیتورینگ رسانهای، تهیه و تولید اقلام و کالاها، خدمات مشاورهای، حضور سخنرانان، سفیران و مدعوین، ارائه بلیطها و اقلام رایگان، برگزاری مسابقات و اهدای جوایز و … است. در صورت نیاز میتوانید از مشارکت اسپانسر مالی برای این موضوع استفاده کنید. اسپانسرها امکاناتی در اختیار شما میگذارند (مانند مکان رویداد، ابزارهای تبلیغاتی، افزایش مخاطبین و …) که میتواند هزینههای رویداد شما را کاهش دهد.
اگر حضور در رویداد شما نیاز به تهیه و خرید بلیط دارد، در نظر گرفتن یک استراتژی فروش بلیط مناسب در این زمینه اهمیت به سزایی دارد که باید برای طراحی آن نکاتی را در نظر بگیرید نظیر: هزینه بلیط، راههای فروش بلیط، زمانبندی فروش بلیط، پیشبینی استقبال و فروش بلیط، برنامه فروش لحظه آخری، بلیط برای مدعوین و رسانهها، ارائه تخفیف در فروش بلیط از طریق برخی کانالهای خاص (مثلاً مشتریان قبلی، اعضای شبکههای اجتماعی یا برخی سایتها و گروههای مرتبط) و …. استفاده از تجربیات برگزارکنندگان قبلی در این برنامهریزی کمک شایانی به شما میکند.
دسترسی به کانالهای بازاریابی مناسب و تبلیغ برنامهریزی شده از طریق این کانالها، امر بسیار مهمی در برگزاری یک رویداد و ارائه گزارش آنلاین از رویداد است که به صورت کلی شامل کانالهای آنلاین یا فضای مجازی و کانالهای غیرمجازی است.
در بخش فضای مجازی، طراحی یک وب سایت برای رویداد یا ایجاد بخش رویداد در وب سایت برند شما، بسیار مهم است. انتخاب آدرسی ساده که قابلیت ماندگاری در ذهن را داشته باشد، به روزرسانی مداوم سایت، ظاهر و گرافیک مناسب سایت در کنار ارائه محتوای کاربردی و مفید با عناوین و کلیدواژههای صحیح، سبب دیده شدن سایت شما در هنگام جستجو، افزایش بازدید از سایت شما و متعاقباً افزایش مخاطبان شما میشود. امکان ثبتنام در سایت، وجود صفحه شخصی برای اعضا با یک رابط کاربری ساده، امکان ارسال نظر و پاسخگویی سریع و مناسب به سؤالات ارسالی کاربران، نظرسنجی از طریق سایت و ارسال خبرنامههای منظم با امکان کلیک بر روی لینکها، از جمله کارهایی است که توجه مخاطبان را به سایت شما جلب میکند و از طرفی امکان ارزیابی رفتار مخاطبان را در قبال فعالیتهای شما فراهم میکند. شما میتوانید از طریق سایت خود، فروش آنلاین بلیط و کالا/خدمت داشته باشید، در برخی تاریخهای خاص و برای برخی کاربران بنهای تخفیف در نظر بگیرید، برای برگزاری رویداد فراخون ارسال نظر قرار دهید و مشارکت مخاطبان را در نحوه برگزاری رویداد و افزایش مخاطبان با اشتراک گذاری لینک رویداد، افزایش دهید.
سایر کانالهای بازاریابی مجازی نظیر ایجاد وبلاگ برای سایت، استفاده از شبکههای اجتماعی پرمخاطب برای برند و رویداد، ارسال ایمیلهای کاربردی با عناوین مناسب و تبلیغات در سایر سایتها و کانالهای اجتماعی مرتبط و پربازدید، میتوانند در افزایش مخاطبین شما و معرفی بهتر و بیشتر رویداد شما اثرگذار باشند.
کانالهای بازاریابی غیرمجازی نظیر تبلیغات رادیویی و تلویزیونی و تبلیغات کاغذی مانند روزنامه، مجله، تراکت و …، بسته به نوع رویداد و مخاطبان هدف شما میتوانند تأثیرگذار باشند.
کانال بازاریابی دیگر، بازاریابی تجربهای است که در آن شما از طریق مدارس، مراکز خیریه، گروههای خاص مانند انجمنهای علمی یا NGOها، رویدادهای ورزشی و … رویداد خود را معرفی میکنید و فروش ویژه بلیطها را از این طریق انجام میدهید. اگر رویداد شما وجهه بینالمللی دارد، بازاریابی بینالمللی را نیز باید در نظر بگیرید.
منابع مشارکتی، اسپانسرها و ذینفعانی هستند که میتوانند در برگزاری رویداد از جنبههای مختلف با شما همکاری کنند. در این حالت شما از برند و لوگوی اسپانسر استفاده میکنید و میتوانید با این کار، فروش بلیط و مخاطبان خود را افزایش دهید و تبلیغات بیشتر و مؤثرتری داشته باشید. اسپانسرها میتوانند در نحوه ارائه رویداد و تأمین فضای رویداد نیز به شما کمک کنند.
منابع انسانی مورد نیاز شما برای برگزاری رویداد بر حسب نیاز میتوانند از افراد داخل شرکت یا افراد بیرون از شرکت تأمین شوند. به طور معمول شما برای برگزاری رویداد به نیروی رهبریکننده و هماهنگکننده، نیروی اجرایی، نیروی تعاملی، تحلیلگر، مشاور بازاریابی، حسابدار، گرافیست و طراح (از اقلام تبلیغاتی تا فضای رویداد)، عکاس و فیلمبردار، تدوینگر و نیروی خدماتی نیاز دارید. در صورتی که همه یا برخی از نیروها از بیرون تأمین شوند، بار مالی برای شرکت خواهند داشت که باید در تخمین بودجه رویداد لحاظ شوند.
سایر منابع مورد نیاز برای برگزاری رویداد عبارتند از ابزارهای آماری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مختلف مانند گوگل آنالیتیکس، چاپخانه، تأمینکننده فضای رویداد، غرفهساز، تأمینکننده تجهیزات مانند میز و صندلی و …..
چگونه موفقیت و بهرهوری استراتژی خود را از بازاریابی در یک رویداد افزایش دهیم؟
با در نظر گرفتن همه نکاتی که تا به اینجا گفتیم، کاملاً مشخص است که هدف از بازاریابی از جمله بازاریابی رویداد محور، افزایش تعاملات سودمند، افزایش مشتری و در نهایت افزایش فروش محصول/خدمت است. برای موفقیت در بازاریابی رویداد محور باید برنامه بازاریابی رویداد محور مناسبی را با رعایت همه اصول آن آماده کنید؛ این چند نکته را در نظر داشته باشید:
- هدف سادهای برای حضور خود در رویداد مشخص کنید و ابزارها و روشهای ساده، خلاقانه و جذابی را نیز برای پیشبرد آن انتخاب کنید. به عبارت بهتر، وضعیت دقیق، چرایی، چگونگی و ملاحظات حضور خود را در رویداد با توجه به نیازها و اهداف خود تعیین کنید و آنها را با همراهی مشاوران دلسوز نهایی کنید.
- تیمها یا افراد مختلفی را برای پیشبرد اهداف خود در رویداد در نظر داشته باشید، وظایف هر یک از آنها را قبل از رویداد مشخص کنید و از آمادگی و توانایی آنها در انجام امور محوله اطمینان حاصل کنید: این تیمها و افراد شامل تیم اجرایی، تیم تعامل و تیم یا فرد هماهنگکننده هستند.
- قبل از حضور در رویداد، شاخصی را برای بررسی اثرگذاری فعالیتهای خود در حین برگزاری رویداد و پس از آن تعیین کنید و عملکرد و رفتار مخاطبان خود را پیشبینی کنید. این شاخص و پیشبینی در هر رویداد متفاوت از رویداد دیگر خواهد بود.
- در حین رویداد، اطلاعات مخاطبان و بازخورد آنها را در تعامل با فعالیت خود، با استفاده از ابزارهای مدرن، مناسب و ساده جمعآوری کنید. اطلاعاتی را جمع کنید که مورد نیاز و در راستای اهداف شما باشند و برای تحلیلهای بعدی مناسب باشند. این اطلاعات برای اطلاعرسانیهای بعدی و تعامل بیشتر با مشتریان نیز مناسب خواهد بود.
- اطلاعات و بازخوردهای جمعآوری شده را سریعاً وارد سیستم کنید و همزمان با رویداد، آنها را تحلیل کنید تا در صورت نیاز در طی رویداد برنامهریزی جدیدی داشته باشید و در عملکرد خود تغییراتی را ایجاد کنید.
- پس از پایان رویداد، با توجه به فعالیتهای انجام شده، اطلاعات و بازخوردهای جمعآوری شده و تغییرات احتمالی انجام شده، میزان اثربخشی فعالیت خود را بر اساس شاخصها اندازهگیری کنید تا با توجه به نتایج و بینش به دست آمده بتوانید ادامه فعالیتهای بازاریابی خود را بهتر و مؤثرتر ادامه دهید.
- تا حد امکان رویداد خود را به صورت دورهای برگزار کنید، استمرار در برگزاری رویداد، ذهنیت ماندگاری برای تعامل با مخاطبان در ذهن مخاطبان ایجاد میکند.
- ارتباط و تعامل خود را بعد از رویداد با مشتریان حفظ کنید، با این کار به آنها نشان خواهید داد که برای شما ارزشمند و مهم هستند. میتوانید این کار را با یک یادآوری در روز تولد یا ارسال خبرنامههای سودمند انجام دهید.
چند مثال الهامبخش از بازاریابی رویداد محور برخی شرکتهای پیشتاز
۱- Enphase Energy (هدف: دیده شدن – استراتژی: ایجاد نمای بصری غالب)
یکی از تاکتیکهای جهانی بازاریابی، “دیده شدن” است. هنگامی که شما در یک نمایشگاه صنعتی بزرگ حضور دارید، در محاصره تعداد بیشماری از صفحات نمایشگری هستید که در نظر مخاطبان جلب توجه میکنند و سبب دیده نشدن سایر بخشها میشوند. برای تأثیرگذاری در چنین شرایطی، یکی از راههای مؤثر، بزرگ بودن است.در نمایشگاه تجاری اخیر،Enfase Energy راه مناسبی برای دیده شدن انتخاب کرد. این شرکت یک غرفه ۴۰ اینچ در ۵۰ اینچی را در کنفرانس بینالمللی انرژی خورشیدی رزور کرد تا به راحتی از همه جهات دیده شود. این غرفه به صورت جزیرهای دوبخشی طراحی شد که با دو عرشه مجهز شده بود تا توانایی جذب بیشترین مخاطب را داشته باشد. علاوه بر فضای بزرگ، این شرکت برای بهتر دیده شدن بخشهایی برای نمایش محصولات، ارائه مباحث آموزشی و جلسات خصوصی در غرفه داشت. چه نتیجهای حاصل شد؟ ترافیک بسیار سنگین در اطراف غرفه درون نمایشگاه.
۲- Rally Health (هدف: ایجاد یک تجمع – استراتژی: ترغیب به مشارکت در مخاطبان)
در یک رویداد هر ارائهدهندهای میخواهد که مخاطبان را با نام تجاری خود درگیر کند. Rally Health، شرکتی است که بسترهای دیجیتال آن به مردم میکند تا انتخابهای سالم داشته باشند. این شرکت در رویدادهای مختلفی نظیر HealthFest که مربوط به سلامتی و تناسب اندام است و در طی سال چندین بار برگزار میشود، مخاطبان را به مشارکت در فعالیت بدنی تشویق میکند به شکلی که آمادگی جسمانی، فعالیتی سرگرمکننده باشد: جلسات تمرین با میان وعدههای سالم، هدیههای رایگان و سرگرمیهای زنده ترکیب شدهاند.
علاوه بر همه اینها، Rally Health یک سلاح نه چندان مخفی دارد: کوین هارت، بازیگر/کمدین محبوب، سفیر بهداشت Rally Health است. او در رویداد HealthFests در سراسر کشور در کنار Rally Health ظاهر میشود. Rally Health با پیوند نام تجاری خود با یک بازیگر خوب و کاریزماتیک، موفق میشود شرکت کنندگان را خوشحال کند و آنها را به شرکت در فعالیتهای سرگرمکننده در طول این رویداد ترغیب و تشویق کند.
۳- Glassdoor (هدف: تیمسازی – استراتژی: مسابقات دورهای)
رویدادهای تیمسازی ابزاری هستند که کارمندان در طی آن با یکدیگر همکاری کنند تا روابطی را ایجاد کنند که به صورت روزانه فرصتی برای آن ندارند. این رویدادها که اغلب سرگرمکننده و انگیزهبخش هستند، بر روی فعالیتهایی خاص نظیر مهارت ساختن متمرکز هستند.
در دوره بازی شرکت Glassdoor، شرکتکنندگان باید هنگام شرکت در بازیهایی مانند Jenga و Boggle با افرادی تعامل کنند که قبلاً هرگز با آنها ملاقات نکرده بودند. در انتها جوایز اهدا میشوند و رقابت دوستانه راههای ارتباطی جدیدی برای همکاران ایجاد میکند. حتی اگر مجموعهای از بازیهای در دسترس نباشد، سرگرمیهای مختلف دیگری هست که مشوق کار تیمی بوده و قابل انجام هستند.
از استراتژیهای مناسب بازاریابی رویداد محور برای برند خود استفاده کنید!
هرچند این نمونهها از رویدادهای موفق به شما ایدههایی میدهد، با این حال بهترین راهکارهای بازاریابی رویداد برای برند شما به اهداف شما بستگی دارد. قبل از رویداد بعدی، شما باید استراتژی خود را در مورد نتایجی که میخواهید به دست آورید، بسازید. میخواهید یک جمعیت بزرگ را به دنبال خود بکشید؟ پس اطمینان حاصل کنید رویداد شما سرگرمکننده و جذاب باشد. میخواهید توجه متخصصین توانمند و بزرگ را به خود جذب کنید؟ ارائه خود را با سلیقه آنها به نمایش بگذارید. میخواهید مطمئن شوید که حضور شما نادیده گرفته نمیشود؟ آن را در محلی بزرگ و مورد توجه ارائه دهید. هر استراتژی بازاریابی رویداد محوری را که انتخاب میکنید، مطمئن شوید که برای برند و اهداف شما کاملاً مناسب است.