در دنیای کسب و کار و تجارت، به دلیل بازار بسیار رقابتی که میان شرکت ها در جریان است، هر کدام از آنها تلاش می کنند که با استفاده از استراتژی های به روز و مناسب از این رقابت سر بلند بیرون بیایند.
یکی از این استراتژی ها، استراتژی تمایز می باشد.
استراتژی تمایز
به این صورت که متمایز بودن نقطه ای؛ یعنی اینکه در کوتاه مدت در زمینه های مختلف خود را متمایز نشان بدهیم.
ولی در متمایز بودن محوری هدف ما از متمایز بودن همیشگی است و میخواهیم در ذهن مشتری یا کاربر همیشه به عنوان یک شرکت که با بقیه فرق دارد جای بگیریم.
به عنوان مثال اگر به طراحی ماشین های شرکت رولز-رویس از ابتدا تا به امروز توجه کنیم بدون شک متوجه سبک طراحی خاص این شرکت میشویم که با وجود بازار بسیار رقابتی و طراحی های امروزی، همیشه آن را حفظ کرده است. یکی ار دلایل وفاداری بالای مشتریان این شرکت همین تمایز در طراحی و حفظ آن می باشد.
مدل استفاده شرکت ها از استراتژی تمایز
شرکت ها زمانی می توانند از موفقیت استراتژی تمایز اطمینان داشته باشند که، محصول یا خدمات آنها مزایای رقابتی واضحی نسبت به دیگر رقبا داشته باشد که به راحتی برای مشتریان قابل لمس باشد. در این صورت شرکت ها میتوانند، این مزیت رقابتی را در قالب بازار یابی دیجیتال و سنتی به مشتریان خود منتقل کنند تا بتوانند سهم خود را در بازار، روز به روز افزایش دهند.
برای بالا بردن وفاداری مشتریان به برند خود، میتوان از استراتژی تمایز استفاده کرد. وقتی که شرکت ها نیاز های مشتریان رو به خوبی شناسایی کنند و تمایز خود را نسبت به رقبا در جهت بر طرف کردن همان نیاز ها به کار بگیرند، میتوانند وفاداری بالایی را از سوی مشتریان تجربه کنند.
ذکر این نکته مهم است که مفهوم از متمایز بودن نسبت به رقبا این مورد است که؛ درک و رفتار بازار نسبت به ما متمایز باشد.
بطور مثال، شرکت اپل زمانی وارد بازار شد که تمام تلفن های همراه دارای دکمه های زیادی بودند و به جز چند نمونه از چند شرکت خاص، اصلا تلفن همراه با صفحه لمسی وجود نداشت. این شرکت نیاز مردم به سادگی گوشی و راحتی کار با گوشی را از سوی مردم درک کرد و گوشی خود را با صفحه لمسی و کمترین دکمه وارد بازار کرد و استراتژی تمایز رو به کار گرفت. آنها به سرعت به یکی از بزرگترین شرکت ها در زمینه تکنولوژی تبدیل شدند.
امروزه شاید کاربران اندروید، گوشی های اپل رو انچنان هم متمایز ندانند ولی انچه مهم است بازار تکنولوژی است که شرکت اپل رو متمایز میداند.
این شرکت با استفاده از همین استراتژی تمایز، وفاداری مشتریان را نسبت به خود، بسیار بالا برده تا جایی که حاضرند برای گوشی های پرچمدار آن، مبالغی بالای ۱۰۰۰ دلار پرداخت کنند.
نتیجه
کسب و کار ها، اگر بتوانند استراتژی تمایز را به درستی پیاده سازی کنند؛ یعنی مزیت رقابتی واضحی نسبت به رقبا درست کرده باشند، در این صورت میتوانند به راحتی وفاداری مشتریان خود را بالا برده، در نتیجه مشتریان به قیمت محصول یا خدمات ارائه شده کمتر حساس باشند.
در این شرایط حاشیه سود شرکت افزایش می یابد و شرکت دیگر نگران قیمت تمام شده برای تولید محصول یا ارئه خدمات خود نیست.