بعد از طی کردن دو مرحله جمع آوری اطلاعات و مقایسه و تدوین استراتژی ها، ما باید یکی از آنها را انتخاب کنیم. اینکه هر استراتژی چه موقع به کار سازمان یا کسب و کار ما می آید امریست که نیازمند تحلیل عوامل بیرونی و درونی کسب و کار، و استفاده از تجربیات گذشتگان است.
امروز قصد داریم که یکی از این استراتژی ها، به نام استراتژی های یکپارچگی را مورد بررسی قرار بدهیم.
استراتژی یکپارچگی را معمولا زمانی استفاده میکنیم که میخواهیم با رهبری و مدیریت هزینه،منافع و سودی برای کسب و کار یا سازمان خود به ارمغان بیاوریم.این استراتژی برای سازمان یا کسب و کار های قوی انتخاب مناسبی میتواند باشد.
استراتژی های یکپارچگی
استراتژی های یکپارچگی به دو نوع افقی و عمودی نقسیم بندی میشوند.
نوع عمودی خود به دو دسته ۱- عمودی رو به جلو ۲- عمودی رو به عقب طبقه بندی میشود.
نوع افقی رو بعضی از کارشناسان به سه دسته تقسیم میکنیم
۱- حاکمیت
۲- ادغام
۳- اتحاد
استراتژی یکپارچگی عمودی رو به جلو:
یکی از استراتژی های خوب در کسب و کار این است که ما بتوانیم محصول خود را مستقیم بفروشیم و به دست مصرف کنندگان برسانیم. ولی این کار مستلزم این است که ما خرده فروش ها و واسطه های توزیع محصول را به مالکیت خود در بیاوریم. این کار بودجه زیادی را میطلبد. یکی از دلایلی که شرکت ها میکوشند که کنترل خود را بر توزیع کنندگان افزایش بدهند این موضوع است که گاهی به آنها اعتماد کافی ندارند و از توزیع مناسب محصول خود به دست آنها مطمئن نیستند.
در استراتژی عمودی رو به جلو ما به دنبال این هستیم که بتوانیم کنترل خود را بر توزیع کنندگان و خرده فروشان محصول خود، افزایش بدهیم. این روش رو شرکت های بزرگی پیاده سازی کرده اند. بطور مثال شرکت اپل برای فروش محصولات خود،نظارت مستیمی بر روی خرده فروشان و توزیع کنندگان محصولات خود دارد. یا شرکت جنرال موتور که درصد کمی از خرده فروشان رو به مالکیت خود در آورده است.
برای اجرای این استراتژی، میتوان از اعطای نمایندگی و حق امتیاز به توزیع کنندگان و خرده فروشان استفاده کنیم، با این کار هزینه ها رو برای خود کاهش میدهیم و کنترل خود را بر آنها هم افزایش میدهیم.
استراتژی یکپارچگی عمودی رو به عقب:
هر شرکت یا کسب و کاری که دارای محصول برای فروش در بازار می باشد نیازمند تامین مواد اولیه برای آن میباشد. تامین مواد اولیه گاها شرکت ها را دچار دردسر های بزرگی میکند، گاهی بی دلیل قیمت را بالا میبرند، بعضی اوقات بد قولی میکنند و موارد دیگر .
همه این موارد به ما نشان میدهد که اگر بتوانیم مواد اولیه را خودمان تولید کنیم یا اینکه بتوانیم شرکت های تامین کننده مواد اولیه را به مالکیت خود در بیاوریم، گام بزرگی را برای موفقیت شرکت خود برداشته ایم. با این کار از وابستگی به شرکت های دیگر خلاص میشویم، قدرت قیمت گذاری در دستان خودمان است و میتوانیم مستقیما در قیمت تاثیر گذار باشیم.
به همین دلیل خیلی از شرکت ها به این سمت حرکت میکنند که بتوانند این استراتژی رو پیاده سازی کنند و تامین کنندگان مواد اولیه را به مالکیت خود در می آورند .
بطور مثال شرکت هواووی برای تامین سی پی یو های گوشی های خود که جز قطعات اصلی در گوشی می باشند وابستگی خود به شرکت تامین کننده بزرگ کوالکام را روز به روز کاهش داده و با خریدن شرکت تامین کننده، های سیلیکون دست به توسعه سی پی یو های خود زد و در حال حاضر اکثر محصولات این شرکت از سی پی یو های های سیلیکون استفاده میکنند که تحت مالکیت خود شرکت هستند و دیگر وابستگی به شرکت کوالکام ندارد.
استراتژی یکپارچگی افقی:
این استراتژی به این منظور استفاده میشود که شرکت رقیب خود را خریده و به مالکیت خود در بیاوریم. این استراتژی در بازار هایی رخ میدهد که امکان رشد در آنها بسیار زیاد است و سودآوری بالایی دارند. در این روش شرکت هایی را که در حوزه ما مشغول به کار هستند ولی به سودآوری بالایی دست نیافته اند را خریداری میکنیم. با این کار هم خطر رقیب را از خود دور میکنیم و هم از نتایج تحقیقات آن شرکت در حوزه خود استفاده میکنیم و میتوانیم محصولات با کیفیت تری تولید کنیم .
این روش همیشه با خریدن همراه نیست و گاها بعضی از شرکت های بزرگ با هم متحد میشوند و بر اساس خواسته های یکدیگر عمل میکنند.
یک نمونه مثال از این موضوع شرکت لنوو می باشد که شرکت بزرگ موتورولا رو به مالکیت در اورد. شرکت موتورولا زمانی شرکت بسیار بزرگی در زمینه گوشی های همراه به شمار میرفت ولی اخیرا سود بالایی نداشت و لنوو از این فرصت استفاده کرد و آن را خرید. لنوو با این کار هم از نام و برند موتورولا استفاده کرد و هم در توسعه گوشی های خود از موتورولا استفاده کرد. آنها با این کار پیشرفت خوبی در تولید گوشی های خود داشتند و سودآوری خوبی را تجریه کردند. جالب آنکه آنها نام موتورولا رو از بین نبردند و یک سری به محصولات خود با نام این برند اضافه کردند.